2023de Öne Çıkan 7 Teknoloji Trendi

Cisco, 2023te öne çıkacak ana teknoloji trendlerini derledi. Bu trendler arasında sorumlu yapay zeka, güvenlikte kuantum kriptografi ve daha fazlası yer alıyor. İşte 2023 yılında öne çıkan 7 teknoloji trendi.

2023de Öne Çıkan 7 Teknoloji Trendi
2023de Öne Çıkan 7 Teknoloji Trendi
2023de Öne Çıkan 7 Teknoloji Trendi
2023de Öne Çıkan 7 Teknoloji Trendi

HERKESİN DİLİNDEKİ YAPAY ZEKA'NIN 2023'E DAMGA VURACAK GELİŞMELERİ

2023de-one-cikan-7-teknoloji-trendi

2023 yılında ekonomik iklim, maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması ile şekillenmeye devam edecektir. Bu nedenle gelecekte şirketlere bu konuda yardımcı olabilecek yenilikçi teknolojiler büyük önem taşıyor. Cisco, güvenlik, ağ verimliliği, sürdürülebilirlik ve yapay zeka olmak üzere 2023'te öne çıkacak 7 teknoloji trendini derledi.

Cisco Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Reem Asaad şunları söyledi:

“Bu trendler boyunca hakim olan tema, teknolojik evrimin hızlanmasıdır. Bu teknoloji trendleri, Türkiye dahil bölgemizde yükselişte ve iddialı ulusal vizyonlarla tüm sektörlerdeki her işletmenin geleceğini şekillendiriyor. Bugün, bu tür teknolojilerin büyük bir potansiyele sahip olduğu ve güçlü güvenlik önlemleriyle hafifletilmesi gereken zorlukların olduğu bir noktadayız. Her zamankinden daha fazla tanık olduğumuz en önemli konulardan biri, işletmelerin eylemlerinin sosyal bağlamını dikkate alması gerektiğidir. Bölgede çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) konularına artan bir odaklanma görüyoruz. Kesin olan bir şey var ki teknoloji, hükümetler ve işletmeler için ESG gündemlerini hayata geçirmede kilit bir rol oynamaya devam ediyor.”

Reem Asaad, 2023 yılında öne çıkacak 7 teknolojik trendi şöyle sıraladı:

Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka

1. Sürdürülebilirlik

2023de-one-cikan-7-teknoloji-trendi

Veri merkezlerini daha sürdürülebilir bir gelecek için dönüştürmeye yönelik Power over Ethernet (PoE) tasarımı ve donanımındaki ilerlemelerle birlikte Net Zero, sürdürülebilirlik hedeflerini karşılamak için ortak standartları yönlendirecektir. Ağ ve API'ler, enerji kullanımını izlemek, izlemek ve değiştirmek için veri merkezi platform yönetiminde daha gelişmiş hale gelecektir. BT tedarikçileri ve ekipman ortakları, sürdürülebilirlik süreçlerini ilerletmek için donanımın yeniden kullanımı (döngüsellik) konusunda daha şeffaf olacak.

2. Sorumlu Yapay Zeka

2023de-one-cikan-7-teknoloji-trendi

2023'te, etik olmayan ve sosyal açıdan yıkıcı hedeflere ulaşmak için kullanılan çok sayıda yapay zeka örneği göreceğiz. Endüstri, hükümetler, akademi ve STK'lar, potansiyel zararı azaltmak için AI'nın etik ve sorumlu yönetimine izin verecek bir çerçeve oluşturmak için bir araya gelecek. Bu çerçeve Şeffaflık, Adillik, Hesap Verebilirlik, Gizlilik, Güvenlik ve Güvenilirlik gibi ilkelere dayanacak ve sonunda yapay zeka sistemlerinin tanımlayıcı ilkeleri olarak model oluşturmada kullanılacaktır.

BT Güvenlik Trendleri

3. Kuantum Kriptografi

Anahtarların iletilmesi, daha sonra şifreleri çözülebileceği için temel bir güvenlik riskidir. Kuantum Anahtar Dağıtımı (QKD), anahtarların güvenli olmayan bir kanal üzerinden dağıtılmasını önlediğinden burada özellikle etkili olacaktır. 2023'te, kuantum sonrası dünyaya hazırlık olarak veri merkezlerinde, IoT'de, otonom sistemlerde ve 6G'de QKD'nin benimsenmesiyle bir makro trendin ortaya çıktığını göreceğiz.

2023de-one-cikan-7-teknoloji-trendi

4. Uygulama ve API Güvenliği 

Modern bulut tabanlı uygulamalar işin itici gücü haline geldikçe, temel uygulama ortamını korumak kritik önem taşır. 2023'te geliştiriciler, geliştirme döngülerini hızlandıran ve olağanüstü, güvenli dijital deneyimler sunmaya odaklanarak dağıtık uygulama mimarilerini yönetmelerini ve güvenli hale getirmelerini sağlayan çeşitli geliştirme araçlarından giderek daha fazla destek alacak. Ayrıca, güvenlik uzmanlarının bu sonuçlar üzerinde sorunsuz bir şekilde işbirliği yapmasına olanak tanıyan araçlara yönelik sürekli bir hareket göreceğiz.

2023de-one-cikan-7-teknoloji-trendi



İş Sürekliliği ve Direnci 
5. Çoklu Bulut Mimarilerini Optimize Etme
Küreselleşme ve veri bağımsızlığının getirdiği zorluklar arttıkça, önümüzdeki yıl şirketlerin çoklu bulut mimarilerinden yararlanma biçimlerinde dikkate değer bir değişiklik göreceğiz. İşletmelerin %89'u çeşitli nedenlerle (jeopolitik, teknik) bir çoklu bulut stratejisi benimserken, bu avantajlar çoklu bulut ortamının bağlanması, güvenliğinin sağlanması ve izlenmesine ek karmaşıklık katar. Egemen Bulutlar, Yerel Bölge Bulutları, Sıfır Karbon Bulutları ve diğer yeni bulut teklifleri gibi yeni çoklu bulut çerçevelerine doğru büyük bir hareket göreceğiz. Bu, yeni bir çoklu bulut işletim modelini başlatarak daha özel ve uç bulut uygulamalarına ve hizmetlerine giden bir yol oluşturacaktır.

2023de-one-cikan-7-teknoloji-trendi

6. İş Sonuçlarına Bağlı Tam Yığın Gözlemlenebilirliği İzleme ile ilgili sorun her zaman çok az bağlam ve iş korelasyonu ile çok fazla veri olmuştur. Uygulama izlemenin tam yığın gözlemlenebilirlere doğru evrimi, giderek artan bir şekilde iş bağlamı hakkında bir görüş sağlayacaktır. Sistematik olarak uygulandığında, bu, yanıt vermeyi büyük ölçüde hızlandıracak ve iş operasyonlarını gerçek zamanlı olarak optimize edecektir. 2023'te iş bağlamı, izleme ve görünürlük sonuçlarının ayrılmaz bir parçası olarak geniş çapta kabul görecek.

2023de-one-cikan-7-teknoloji-trendi

7. Nesnelerin İnterneti (IoT), Tedarik Zincirlerini Daha Dirençli Hale Getiriyor

İşletmeler ve lojistik sağlayıcılar, 2023'te tedarik zincirlerine tam görünürlük getirmek için IoT'yi giderek daha fazla kullanacak. IoT ve diğer teknolojiler, yalnızca tedarik zincirlerine esneklik ve verimlilik getirmede daha büyük bir rol oynamakla kalmayacak, aynı zamanda siber güvenliği ve BT/OT ağ yönetimini de iyileştirecek. . Sonuç olarak, işletmeler ve lojistik sağlayıcılar tedarik zincirlerini tahmine dayalı ve kuralcı modeller etrafında yeniden yapılandıracaklar. Bu, daha sürdürülebilir iş uygulamalarına ve döngüsel tedarik zincirlerine doğru önemli bir geçiş anlamına geliyor.

2023de-one-cikan-7-teknoloji-trendi



DÜŞÜNCELERİNİZİ BEKLİYORUZ...