Deprem bölgesinden Süleyman Soylu ve Bakanlardan açıklama
Deprem bölgesinden Süleyman Soylu ve Bakanlardan açıklama: Türkiyede incelenen 1 milyon 316 bin binada 534 bin bağımsız bölüm ve 173 bin binanın ağır hasarlı, yıkılmış veya hemen yıkılacağını tespit ettik.
Bakan Soylu, "Bir ev sahibinin evi olsa ve evi yıkılsa, konteyner şehir istiyorsa barınma ihtiyacını buradan karşılayabilir. Ev sahibi, bu süreçte kendisine bu hakkı veriyoruz. "Türkiye'de incelenen 1 milyon 316 bin binada 534 bin bağımsız bölüm ve 173 bin binanın ağır hasarlı, yıkılmış veya hemen yıkılacağını tespit ettik."
BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMALAR
İçişleri Bakanı Soylu, "Malatyalı hemşerilerimiz bilsinler ki bizim burada işimizi bitirmeden, buradaki işimizi bitirmeden, barınağımızla, işimizle, tarımımızla buradan, deprem bölgesinden çıkmamız mümkün değil. ve kamu binaları." Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen illerde esnaflar için geçici işyerleri kurulacağını belirterek, "Yeni Malatya'yı çocuklarımız ve gelecek nesiller için en güvenli, en güçlü ve en yeşil haliyle inşa edeceğiz." söz konusu.
Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantının ardından İçişleri Bakanı Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıklamalarda bulundu. Bakanlar, milletvekilleri, valiler, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla gelinen noktayı yeniden değerlendirdiklerini belirten Soylu, "Bu noktada hangi adımları, ne kadar hızlı ve ne şekilde atacağımıza bir şekilde karar vermiş durumdayız." ifadesini kullandı.
Bakan Süleyman Soylu şöyle devam etti:
"Bir yandan geçici barınma merkezlerinde ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı, sonra konteyner merkezlerimizin altyapısını, ardından burada Bakanımızın yaptığı çalışmalarla altyapının ne olacağını hep birlikte değerlendirdik. nasıl olacak yeni konut nasıl olacak süreç nasıl olacak buradan enkaz çalışmalarını konuştuk başta Malatyalı hemşehrilerimiz ve deprem bölgesindeki tüm vatandaşlarımıza belirtmek isterim ki orada yıkılacak, yıkılacak, ağır hasar görecek 600 binden fazla müstakil evin enkazının acil olarak kaldırılması sürecidir ve önemli bir zaman dilimi alabilen bir süreçtir. Bunları eş zamanlı olarak gerçekleştireceğiz. Tekrar buradan duyurulur, özellikle ağır hasarlı binalar başta olmak üzere tüm hasarlı binalardan kaçınılmalıdır.Bu ilk ama bunların dışında her birinden ev eşyası alınmadan ve yanından geçmeden kaçınılmalıdır."
Bu depremlerin daha önceki depremlere göre farklı bir etkiye sahip olduğunu belirten Soylu, "Bunun için bu depremin aldığı bazı kararların şartları var. Bunlar şunlar. İkincisi ondan önce kiracılar konteynerde yaşamıyordu. çok istisnai durumlar olmadıkça şehirler.Ancak şimdi bir ev sahibi evi varsa ve evi yıkılmışsa konteyner şehir istiyorsa barınma ihtiyacını buradan karşılayabilecek.Kiracılar için de benzer bir durum söz konusu. , tıpkı ev sahibi gibi. Biz de bu süreçte bunun hakkını veriyoruz” dedi.
Bakan Soylu, izin verilmediği takdirde orta hasarlı binalar da dahil olmak üzere bu binalara kesinlikle girilmemesi gerektiğini yineleyerek, "İzin verilirse özellikle orta hasarlı olanlar için söylüyorum..." dedi.
ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDİYOR
Artçı sarsıntıların devam ettiği için bu binaların yanından dahi geçilmemesi gerektiğini söyleyen Bakan Soylu, bunu deprem bölgesindeki tüm vatandaşlara hatırlattığını söyledi.
Bakan Süleyman Soylu, konteyner evlerin tahsisinde depremde ailesini kaybedenler, şehit aileleri ve yakınları, yatalak hastalar, engelliler, 6 yaşından küçük çocuğu olanlar, hamileler ve ev sahibi olanların yer aldığını bildirdi. sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı desteğine öncelik verilecektir.
İçişleri Bakanı Soylu şunları ifade etti:
"Temel mantığımız şu ki burada büyük bir afet yaşandı ve kimseyi dışarıda bırakmayacak adımları birlikte atıyoruz, kimine kirayla kimine konteynerle destek olabiliriz, hepsini bir arada çevreleriz, değerlendiririz ve yaratırız." Şartlar buna göre. Malatyalı hemşehrilerimiz bilsinler ki biz burada çalışmalarımızı tamamlamadan önce.” Evlerimizle, iş yerlerimizle, tarım ve kamu binalarımızla elimizden gelen her şeyi yapmadan buradan, deprem bölgelerinden çıkmamız mümkün değil. Bu cuma hürmetine zorluklarımızı hafifletsin, direnişimizi artırsın, milletimizi mahcup etmesin.”
Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen illerde esnaflar için geçici işyerleri kurulacağını belirterek, "Yeni Malatya'yı çocuklarımız ve gelecek nesiller için en güvenli, en güçlü ve en yeşil haliyle inşa edeceğiz." söz konusu.
Kurum, depremin 19'uncu gününde çalışmaların her saat ve her dakika hızlı bir şekilde yapılması için çaba gösterdiklerini anlatırken, önceki gün Adıyaman'da hem yeni yerleşim birimleri hem de konteyner kentlerin kurulması için görüşmelerde bulunduklarını anlattı.
"MALATYA'YI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ"
Bugünkü toplantıda yeni Malatya, yeni Doğanşehir ve yeni Akçadağ'a ilişkin hem hasar tespitlerini hem de kararları görüştüklerini belirten Kurum, "Aslında kentin tüm bileşenleriyle birlikte bir anlayışla çalışmalarımıza başlıyoruz. buradaki kanaat önderlerimizin talepleri, demografik ve kültürel yapısı ne olursa olsun, bu kapsamda inşallah yeni Malatya'yı, Akçadağ'ı yeni Doğanşehir'i birlikte inşa edeceğiz." dedi.
Elazığ Sivrice merkezli depremde verilen sözlerin yerine getirildiğini hatırlatan Kurum, şunları kaydetti:
"Malatya, Elazığ, Malatya'nın ilçeleri Kale, Pütürge ve Doğanyol'da sözümüzü hızla yerine getirerek depremzedelerimize verdik. Ama yerinde yaptık ama rezerv bölgesinde yaptık, evlerimizi kardeşlerimize teslim ettik. bir yıldan kısa sürede adım adım.Aynı anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz.Sayın başkanımızın liderliğinde "Kentteki kardeşlerimizin talep ve ihtiyaçlarını, talimatıyla"
Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugüne kadar olan kısımda 4 milyon 658 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 316 bin binanın muayenesi tamamlanmış durumda. Malatya özelinde baktığımızda hasar tespiti yüzde 80'e, hatta il ve ilçe merkezlerinde yüzde 98'e ulaştı. hasarın yoğun olduğu 316 bin binada 534 bin bağımsız bölüm ve 173 bin binada ağır hasarlı, yıkılan veya acil yıkılacağını belirledik Malatya'da 27 bin binada 82 bin bağımsız bölümün yıkılacağını belirledik. hemen yıkılması, ağır hasar görmesi veya yıkılması, bu bize “Deprem yaşadık. Malatyalı kardeşlerimiz ilk depremde evlerini terk etti, ikinci depremde ise çok sayıda kardeşimiz dışarıda mahsur kaldı. Bu nedenle yıkım yüksek ama ölümlerimiz düşük. Ancak Malatya'da da ciddi bir yıkım söz konusu."İlgili kurumlar ile birlikte cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu seferberliğini yürüttüklerine işaret eden Kurum, amaçlarının ilk etapta rezerv alanlardan başlamak olduğunu bildirdi.
Bakan Kurum, şehrin merkezi için nazım planlar hazırladıklarını, şehrin demografik ve kültürel yapısını koruyacaklarını, esnaf, işçi ve şehrin ileri gelenlerinin talepleri doğrultusunda şehir merkezlerini şekillendireceklerini açıkladı.
Kurum, bu çerçevede burada gerekli imar düzenlemelerini yeniden yapacaklarını vurgulayarak, "AFAD koordinasyonunda geçici barınaklar kurduğumuz gibi esnaflarımız için de geçici barınaklar kurmaya başlıyoruz. Esnaf mağdur olmasın, kentte ticari hayatın devamlılığının sağlanması ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması adına inşallah çok kısa sürede bu ticari birimlerin yapımına başlayacağız." ifadeleri kullandı.
Bakan Kurum, sözleşmesini imzaladıkları afet evleri ile bugün Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde ilk kazıyı yaptıklarını belirterek, depremzedelere geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
Malatya'da ilk etapta Gelincik Tepesi'ndeki alana 500 konut yapacaklarını ve inşaat sürecini hızla başlatacaklarını ifade eden Kurum, şöyle devam etti:
"Malatya'da depremlerin sık olarak yaşandığı bölgelerden başlıyoruz. Bu bağlamda Yeşilyurt İkizce güzel bir bölge. Gerek doğu ve batıda gerekse kuzeyde şehrin tüm alanlarına, daha da büyüyebilmek anlayışıyla genişliyoruz. şehrin 50 yılını planlıyoruz.Gelincik Tepesi daha önce afet konutları yaptığımız alandır. Buradaki alanlarımızı kullanmayı düşünüyoruz. Çamurlu ve yine daha önce Altay Kışlasından kaldırdığımız alanları kullanacağız ve 43 bin konutumuzu yapacağız. tamamladığımız imar planı ile şehir merkezinde zemin artı üç dört katı geçmeyecek, altında dükkan yok, ticari akslar var, şehirde yerleşim var, tarihi eserleri var. Kültür Bakanlığımız bütün illerde eş zamanlı olarak yürütüyor. Bu nedenle Malatya'yı çocuklarımız ve gelecek nesiller için en güvenli, en dayanıklı ve en yeşil haliyle inşa edeceğiz. Burada yaklaşık 15 bin köy evi yapılması ön görülüyor. Bu evler de etap etap ihale edilecek” diyerek büyüyeceğimizi fark ettik. Gerek köylerimizde, gerek ilçelerimizde, gerekse şehirlerimizde ihya ve imar faaliyetlerine devam edeceğiz.”Bakan Ersoy, depremin üzerinden 3 hafta geçtiğini hatırlatarak, "İlgili bakanlarımız ile çadır ve konteyner kent temini, kalıcı konutların süreçleri ve kentin ihtiyaçlarına ilişkin kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik." söz konusu.
Bakan Bozdağ, depremde hayatını kaybedenlere bir kez daha başsağlığı, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bakanlar Süleyman Soylu, Ersoy ve Kurum ile kentteki çalışmalara ilişkin gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını ve çerçevede çalışmaların devam ettiğini belirten Bozdağ, Malatya halkının ihtiyaçlarının karşılanması ve çözüme kavuşturulması açısından süreç yönetiminin önemli olduğunu sözlerine ekledi. sorunları eşgüdüm ve işbirliği içinde etkin bir şekilde yürütülür.