Kahramanmaraş merkezli depremde son durum ne ? Kaç yaralı? Vefat sayısı kaç?

Kahramanmaraşta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatayda büyük tahribata neden oldu. Son dakika açıklamasına göre depremlerde can kaybı 5 bin 894e yükseldi. Yaralı sayısı 34 bin 810... İşte son durum

Kahramanmaraş merkezli depremde son durum ne ? Kaç yaralı? Vefat sayısı kaç?
Kahramanmaraş merkezli depremde son durum ne ? Kaç yaralı? Vefat sayısı kaç?
Kahramanmaraş merkezli depremde son durum ne ? Kaç yaralı? Vefat sayısı kaç?
Kahramanmaraş merkezli depremde son durum ne ? Kaç yaralı? Vefat sayısı kaç?
Kahramanmaraş merkezli depremde son durum ne ? Kaç yaralı? Vefat sayısı kaç?


Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük tahribata neden oldu. Son dakika açıklamasına göre depremlerde can kaybı 5 bin 894'e yükseldi. Yaralı sayısı 34 bin 810... 

DEPREM'İN 48. SAATİNE GİRMEK ÜZEREYİZ

kahramanmaras-merkezli-depremde-son-durum-ne-kac-yarali-vefat-sayisi-kac

Kahramanmaraş'ta dün meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremle bilanço ağırlaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün saat 15.00 itibariyle 3 bin 549 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 bin 168 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Türkiye depremle sarsıldı. Kahramanmaraş'ta dün meydana gelen iki depremin ardından enkaz altından kurtarma çalışmaları sürüyor.


FUAT OKTAY AÇIKLAMALARI

kahramanmaras-merkezli-depremde-son-durum-ne-kac-yarali-vefat-sayisi-kac

00.08 itibariyle AFAD Merkezi'nden açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, şu bilgileri aktardı:

"Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamalarda bulundu. Özellikle sahada yürütülen çalışmalarla ilgili olarak yerel düzeyde bakanlarımız açıklamalarda bulundu. Gün içinde neler yaptık? Size yarınki çalışma hakkında bilgi vermek istiyorum. Maalesef kayıplarımızla başlayacağız. Başlamak çok acı verici. Her bir kardeşimizin kaybı bizleri derinden üzmektedir. 5 bin 894 vatandaşımız hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralımız 34 bin 810. Yıkılan binalarımızda ise bir değişiklik yok 5 bin 775. Enkazdan kurtarılanların 8 bin civarında olduğunu belirtmiştik.

Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Enkaz altındaki son vatandaşa ulaşana kadar devam edeceğiz. Toplam 16.139 arama ve kurtarma ekibi fiilen sahada. Bu arada uluslararası arenadan ekipler, yerel kurtarma ekipleri ve ekipmanlarıyla hazır bazı arama kurtarma ekiplerini sahaya göndereceğiz. Bu gece de Adıyaman, Hatay ve Maraş başta olmak üzere diğer bölgelerde havadan bu ekipleri sevk etmeye devam ediyoruz. 4 bin 794 iş makinesi sahada. Yurt dışından gelen ekiplerimiz 3 bin 251 kişiydi. Yarın da dahil olmak üzere sabaha kadar yaklaşık 2 bin 400 ek arama kurtarma ekibiyle birlikte çalışacağız. Toplamda güvenlik güçleri dahil tüm birimlerimizden 60 bin 218 kişi fiilen sahada görev yapıyor. Ülkeleri paylaştım. 2 bin 400 ek gelirdi. Yine Türkiye'den yaklaşık 1500 ilave arama kurtarma ekibini sahaya göndereceğiz.

Jandarma arama kurtarma ekipleri, TSK arama kurtarma ekipleri ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı birimler personelimiz ölçüsünde burada. Gönüllüler burada. Buna hava ambulansları ve ambulanslar da dahildir. Burada özellikle vinçlere ihtiyaç vardı. Sahada fiilen 750 civarında vinç var. Ayrıca iş makinaları, kepçeler, greyderler, kamyonlar, karavanlar gibi birçok aracımız var. Toplam 4 bin 794.


HAVALİMANI KULLANIMA BAŞLANDI

kahramanmaras-merkezli-depremde-son-durum-ne-kac-yarali-vefat-sayisi-kac

Tüm havalimanlarını kullanmaya başladık. Özellikle Adana havalimanımız lojistik işimize ivme kazandırdı. 35-36 olan helikopterlerimizle yoğun bir şekilde ve farklı bölgelerden gelen uçaklarla bölgeye iniş yaptık. Gece boyunca helikopterimiz 17 civarında gece görüşünde faaliyetlerine devam etmektedir. Sahra hastanesinin kurulduğu yerler var. Kısmi hasarlı bölgelerde 3-4 hastanemizde farklı şekillerde kullanıyoruz. Bunlar Maraş, Hatay, Adıyaman ve Diyarbakır'da.


CANLI KURTULAN DEPREMZEDELER ÜNİVERSİTELERE YERLEŞTİRİLDİ

kahramanmaras-merkezli-depremde-son-durum-ne-kac-yarali-vefat-sayisi-kac

Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerimizin imkanları ile 301.502'ye ulaşmıştır. Üniversitelerde 150 bin 368 vatandaş yaşıyor. Bunun dışında afet bölgesi ve 10 ilimiz dışında 1 milyon ile 100 bin arasında barınma alanı oluşturuldu. İller bugünden itibaren AFAD'ın resmi internet sitesinde ilan edilecek. Bu illere gidenler, oradaki ilgili valiliklere başvurduklarında bu sığınma evlerinden yararlanabilecekler. Özellikle konaklama konusunda şunları ifade etmek isterim. Barınmak için çadır kentler kuruluyor. Çadır ve battaniye dağıtımına ağırlık verdik. Battaniyede sahada olan ve sahaya çıkmak üzere olan 1 milyona yaklaştık. Bunu hızla 1.5-2 milyona çıkarmak istiyoruz. Çadır konusunda ise hem yerinde hem de teslim aşamasında olan çadırlarımız 100 bine ulaştı. Dün kapalı olan yerlerimiz oldu. Konya bölgesinde ve Kayseri tarafında. Tipten dolayı kapanan yerler oldu, hepsi açıldı. Nurdağı'nda afet nedeniyle yığılma yaşandı. Bizi etkileyen kısımdı. Bugün o alan tamamen açıldı. Bir yandan çadır kent ve konteyner kent alanlarımızı değerlendirmek üzere kurulum çalışmalarımız başladı.

Beslenmenin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığımız da çok güzel işler yapıyor. Aynı şekilde Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarımız da. 10 ilde her gün 400 bin ekmek. 403 bin yarım litre su, 10 ilde 28 seyyar mutfak. Elbistan, Türkoğlu, İskenderun, Nurdağı, İslahiye'de Milli Eğitim Bakanlığı beslenme için ek destek sağlıyor. Kızılay hem illerde hem de ilçelerde su ihtiyacı ve beslenme ihtiyacı şeklinde, mutfakların kurulması, fırınların kurulması şeklinde büyük çaba sarf ediyor. Yarın itibariyle bu alanda herhangi bir sıkıntı yaşamadığımıza şahit olacağız. Dün 30'dan fazla merkezde trafolarımızın tamamı bakım onarım çalışmasına alındı. 3 tanesinin bakımları tamamlandı. Sadece 3 trafo merkezi kaldı. Artık elektriği daha kolay verecek duruma geldik. İlimizin ve ilçelerimizin hangi bölgelerine elektriğin kontrollü bir şekilde verildiğine dair tüm detaylara sahibiz.

İletişimde elektriksel boyut daha sağlıklı ilerleme sağladı. Yarın daha net göreceğiz. Haberleşmede hem elektrikte baz istasyonlarının kullanımı hem de 3 trafodan dolayı elektrik veremediğimiz bölgelerde 2.000'e yakın jeneratör fiilen şu anda 1500 siteye ulaştı. Akşama kadar hepsi gelecek. Doğalgaz ana hatlarımızda 6 farklı bölgede ana iletim hatlarımızda kırılmalar ve yoğun hasarlar meydana geldi. Bugün 9'a çıktı. Çalışma süremizi etkilemeyecek. İnşallah yarın akşama kadar tamamlamayı planlıyoruz. BOTAŞ çalışmaları tamamladıktan sonra ikincil afetleri önlemek için konutlar kontrol edilerek teslim edilmelidir. Nurdağı nedeniyle yakıt sıkıntımız hafiften başlamıştı. Tankerlerin ulaşamamasından bahsediyoruz. Bugün açıldıklarından beri herhangi bir sorun yaşamadık. 651 tanker yoldaydı. Yaklaşık 250 kişi geldi. 650 mobil tanker de bölgeye ulaştı. Mobil tanker özelliğini benzin istasyonunda vermek zorunda değilsiniz. Pompayla aktarabileceğiniz esneklik."

Başkan Yardımcısı Oktay'ın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklamalarda bulundu:

kahramanmaras-merkezli-depremde-son-durum-ne-kac-yarali-vefat-sayisi-kac

"Kayıplarımız var. Allah hepsine rahmet eylesin. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Afetten etkilenen bölgeler aslında sanayi açısından Türkiye'nin en önemli üretim merkezleri arasında yer alıyor. Bakanlıktaki ve diğer bakanlıklardaki arkadaşlarımızla birlikte olayı sıcak bir şekilde takip ediyoruz. Üretim tesislerimizle ve sanayicilerimizle iletişim halinde olarak süreci en iyi şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Hem organize sanayi bölgelerinde hem de dışarıdaki üretim tesislerinde üretime zarar verecek bir tahribatın olmadığını görüyoruz. Bu bizim için sevindirici. Şu anda bazı şehirlerde doğalgaza bağlı üretim dışında diğer sanayi tesislerinde de üretimin devam ettiğini görüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat bazında bu bölgelerdeki sıkıntılar aşılır aşılmaz üretim tesislerini en iyi şekilde işletmeye devam edeceğiz.

İlk günden itibaren sanayicilerimiz ve üreticilerimiz sorumluluk altına girdi. Bu anlamda Türkiye'ye yaptıkları katkılar ve afetlerle mücadeledeki destekleri için hükümetimiz ve diğer bakanlarımız adına teşekkür ediyorum. Sayın Başkan Yardımcımız, vatandaşlarımızın depremle mücadelede soğuk havayla mücadelesine destek olmak için sadece Uşak'taki sanayicilerimizin bölgeye 1 milyona yakın battaniye gönderdiğini belirtti. Bu da Türkiye'nin üreten bir ülke olduğunun göstergesidir. Tabi ciğerlerimiz yanıyor, kayıplarımız bizi çok üzüyor. Üretim tarafında ise elbette biz hükümet olarak Türkiye'nin büyüyen bir ülke olma yolunda üretmeye destek olmaya devam edeceğiz. Şu anda bölgede sanayi açısından bir sıkıntı yok. Umarım bu şekilde kalır. Teşekkür ederim. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İnşallah bu süreci hep birlikte, el ele, omuz omuza atlatacağız.”

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, canlı yayınına bağlanarak deprem felaketiyle ilgili bilgiler aktardı.

kahramanmaras-merkezli-depremde-son-durum-ne-kac-yarali-vefat-sayisi-kac

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Olayın etkileri çok fazla. Devlet olarak topyekûn mücadele ediyoruz. Adıyaman'dayım. 7/24 yoğun bir çaba var. Devletimiz tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için eylem halinde. Orada yoğun bir gönüllü akını var. Bu felaketlerin üstesinden ancak birlik ve beraberlikle gelinebilir. Tüm ekipler sahada, enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. İlk gün sıkıntılı başladı ama şimdi biraz daha düzenli. Temennimiz sayının artmaması. Havalimanlarımızdan sağlıklı bir şekilde lojistik destek sağlıyoruz. Bugün itibariyle karayollarımızda önemli bir sorun yok. Osmaniye karayolu depremden etkilendi. Onu da bugün çözdük. Yoğun bir kış yaşıyoruz. Karayolları ekiplerimiz yollarda çalışıyor. Hem havadan hem de karadan lojistik destek var. Demiryolları da önemli bir rol oynadı. Deniz yoluyla İskenderun'a varmak üzereler. Devletimizin tüm kurumları, AFAD, jandarma, bakanlığımızın tüm ekipleri sahada.

Vatandaşlarımız ulaşımın kaynağından ziyade yolları meşgul ediyor. Erişim kısıtlanabilir. Olay bir yandan geniş bir coğrafyaya yayıldı. Aynı zamanda, müdahale etmek zaman alır. Özellikle kent merkezlerinde kontrolü ele almak üzereyiz. Sahada büyük bir mücadele var. İskenderun'da akşam saatlerinde kontrol altına alınan yangın yeniden başladı. Gemilerimiz müdahale ediyor, yangını söndüreceğiz. Gerekli incelemeler yapılacaktır. Günümüz şartlarında yapılmıştır. Dünyanın en büyük depremlerinden birinden bahsediyoruz. Teknik inceleme yapılacaktır. Havalimanlarımızda herhangi bir sıkıntı yok. Teknik şartların yerine getirilmesinin ardından pist tekrar hizmete açılacak.

Araçların mümkün olduğunca trafikten kaçınmasını istiyoruz. Böylece trafiği karıştırmıyorlar. Trafiğe uygun olmayan araçlar yolu kapattığında afet bölgesine ulaşım engellenir. Bölgeden çıkan vatandaşlarımıza yardım ediyoruz. Onları tren ve uçaklarla ücretsiz olarak bölgeden çıkarıp istedikleri yere götürüyoruz. Elektrik geldiğinde iletişim sorunları ortadan kalkacak, sistem normale dönecektir. Artık Türkiye'deki tüm vinçler buraya yönlendirildi."

kahramanmaras-merkezli-depremde-son-durum-ne-kac-yarali-vefat-sayisi-kac

Sabah saatlerinde AFAD, 10 ili sallayan depremle ilgili açıklama yaptı. AFAD Deprem Riskini Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bölgede olumsuz hava koşulları devam ediyor. Bölgede 10 gemi konuşlandırıldı. İskenderun Limanı'ndan vatandaşlarımız hastanelere sevk ediliyor. 54 hava unsuru görevde. 154 Şu ana kadar sortiler yapıldı.'' Kesintiler olduğunu biliyoruz, müdahaleler yapılıyor. Beslenme ile ilgili 85 servis aracımız var. İl ve ilçe merkezlerinde hizmet verilmektedir. Bakanlığımız tarafından psikososyal destek hizmeti de verilmeye başlandı" dedi.