Milli Savunma Bakanı Akar, 42 bin Suriyelinin gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü bildirdi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiyede yaşanan depremlerin ardından yaklaşık 42 bin Suriyelinin gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü söyledi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından yaklaşık 42 bin Suriyelinin gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü söyledi.
BAKANLAR AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Bakan Hulusi Akar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antakya AFAD'da yaptıkları görüşmenin ardından Hatay Kırıkhan 1'inci Hudut Tabur Komutanlığı bahçesinde muhtarlar, kanaat önderleri, mimar ve mühendislerle bir araya geldi.
Bakan Kurum'un soru ve taleplerini dinledi. İlçede hasar tespit çalışmalarında gelinen son noktayla ilgili harita üzerinde bilgi veren Bakan Kurum, Kırıkhan'da yapılması planlanan yeni yerleşim ve ticaret alanlarına ilişkin istişarelerde bulundu.
Bakan Kurum, depremden etkilenen tüm il ve ilçelerde olduğu gibi esnafın mağdur olmaması ve ticari hayatın devam etmesi için çalıştıklarını kaydeden Bakan Kurum, geçici barınma merkezleri gibi geçici ticari birimlerin de kurulacağını bildirdi.
"BİNALAR 3-4 KATI GEÇMEYECEK"
Yapılacak köy evlerinin görüntülerini paylaşan Bakan Kurum, yeni evlerin TOKİ koordinasyonunda yapılacağını ve zeminde 3-4 katı geçmeyeceğini yineledi. Bakan Kurum, "Kahramanmaraş'ta meydana gelebilecek depremlerde 582 bin bağımsız bölüm ve 202 bin binanın acilen yıkılacağını, ağır hasar göreceğini veya yıkılacağını belirledik."Öte yandan Milli Savunma Bakanı Akar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yaklaşık 42 bin Suriyelinin gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü söyledi. Bakanlar Kurulu ve Akar'a Hatay Valisi Doğan ile AK Parti Hatay Milletvekili Yayman ve diğer yetkililer eşlik etti.
Adıyaman'da bulunan K-1 Altınşehir Konteyner Kenti'nde yapılan incelemelerin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu.
BEKİR BOZDAĞ AÇIKLAMALAR YAPTI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem soruşturmalarının sonuna kadar süreceğini ve kime ulaşırsa ulaşsın adaletin tecelli edeceğini söyledi. Herhangi bir hak kaybına neden olacak bir ihmalin bulunmadığını söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:
"Bizim kanunlarımıza göre her şey usulüne uygun, yerinde yapılıyor. Bunun altını bir kez daha çizmekte fayda var. Zaman zaman kamuoyunda soruşturmaların sadece müteahhitler hakkında olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. sadece müteahhitler hakkında değil, bina sahipleri, nezaretçiler hakkında da.Bir inşaat sürecinin tamamlanmasında görev alan kişiler, teknik görevliler ve kimlerle ilgili soruşturmalar kendi yöntemleriyle yapılır. bunların çoğu 1999'dan önce yapılmış binalar teknik sorumlular kimler müfettişler kimler diğer iş ve işlemleri yapanlar bunlarda kim kim sorumlu bunların tabi ki tespiti zaman alıyor onları kanıtla
"BAŞKASINA KARŞI AYRIMCILIK YAPILMAZ"
Zamanla herkes bu konuda ihmali ve kusuru olanın tespit edildiğini, kusuru oranında sorumlu olduğunu ve yargı önünde hesap vereceğini herkes görecek. Onun için bunlar zamanla ortaya çıkacaktır. Hiçbir şekilde hiçbir kişi veya şirkete veya başkasına karşı ayrımcılık yapılmaz.
Her konuda soruşturma kime ulaşırsa ulaşsın sonuna kadar devam edecek ve adalet yerini bulacaktır. Hata yapan, kusuru olan, yargı kararıyla tespit edilen herkes milletin önünde yargı önünde hesap verecektir. Bu noktada siz değerli vatandaşlarımızın herhangi bir endişeye kapılmaması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum."
NUREDDİN NEBATİ AÇIKLAMALARI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz, binlerce kişiyi kaybettiğimiz ve bu tür acıların yaşandığı bir ortamda lütfen kimse kısa bir günün hesabını yapmasın" dedi."Bakan Nebati, biz bakanlar olarak depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye sevk edildiklerini belirterek, çalışmaların başına geçerek 23 gündür bölgede çalıştıklarını söyledi. Nabati, ilgili bakanlar olarak yürütülen çalışmaların hızlı şekilde yürütülmesi için birbirlerine destek olduklarını ifade etti.
Son birkaç asrın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığını kaydeden Nebati, böyle bir ortamda depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak ve destek sağlamak için güçlü adımlar attıklarını vurguladı.
Özellikle vatandaşların konut ihtiyacına yönelik yürütülen çalışmaların altını çizen bakan Nebati, şöyle devam etti:
"Temelleri atılacak konteyner kentler ve konutlarla 1 yıl gibi kısa bir sürede konut ihtiyacı karşılanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak hem parasal hem de mali açıdan ne gibi önlemler alacağımızı çalışıyoruz. İlk günden bu yana şartlar… Tabii ki bütçeye bir yük geldi, bu yükü karşılamak ve onun da ortadan kaldırılması için çalışıyoruz.
Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için kaynaklarımızın doğru kullanılması gerekiyor. Bu anlamda ilk andan itibaren vergi düzenlemeleri, ertelemeler, ertelemeler ve aflar yaptık. Kredi borcu olan vatandaşların kredilerinde sıkıntı yaşamaması için adımlar attık ve duyurduk. DASK ile sigortacılık alanında adımlar attık. Bu adımları her geçen gün artırarak atıyoruz” dedi.
Kalan vatandaşların millete ve devlete emanet olduğunu ifade eden Nebati, "Onların hayatlarını en iyi şekilde sürdürebilecekleri noktada adımlar atmakla yükümlüyüz ve onları alıyoruz. her gün atılan adımların meyveleri."